Delvano ST zelfrijdende veldspuit vernieuwd

donderdag 24-12-2020

Nadat de ST van Delvano een aantal jaar uit productie is geweest gaat de fabrikant van zelfrijdende en getrokken veldspuiten deze machine weer op de markt brengen. De low-budget veldspuit is een alternatief voor de Euro-Trac voor gebruikers die geen hydraulisch verstelbare spoorbreedte nodig hebben.

Delvano is in Nederland vooral bekend van de Euro-Trac zelfrijdende veldspuiten. Met de ST brengt Delvano een variant op de markt met dezelfde eigenschappen maar zonder hydraulisch verstelbare spoorbreedte. Er worden twee modellen geproduceerd: de ST-20 met een tankinhoud van 3300 of 5000 liter met een werkbreedte tot 45 meter en daarnaast de ST-27 met een tankinhoud van 6000 of 7000 liter en een spuitboom van maximaal 57 meter breed. Door het ontbreken van de hydraulisch verstelbare spoorbreedte ligt de prijs aanzienlijk onder die van een Euro-Trac.

Comfort

De voor- en achteras zijn pendelend opgehangen en voorzien van hydraulische vering, waardoor de rijeigenschappen van de machine comfortabel genoemd kunnen worden.

Ook deze veldspuit van Delvano is voorzien van de categorie-4 cabine. De Lochmann cabine is een luxe werkplek met rondom zicht, geluidsarm en voorzien van een luchtgeveerde stoel. Daarnaast is er ruimte voor een bijrijder op de bijrijdersstoel, waaronder een koelkast is gepositioneerd. De cabine is voorzien van vier koolstoffilters en overdruk. Dit biedt de chauffeur optimale bescherming. Vanuit de cabine kunnen middels het 15” touchscreen in combinatie met de joystick alle rij- en spuitfuncties bediend worden. Met het touchscreen worden functies bediend als 2/4-wiel besturing, alle spuitboombedieningen, verlichting, bandendrukwisselsysteem en het bedienen van de elektrische kranen.

Spuitsysteem

Bij de vulopening van de tank is een extern display gepositioneerd. Op dit display kunnen alle elektrische kranen en de spuit- en vulpomp bediend worden. Tevens kan er de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof voorgeprogrammeerd worden. Als de ingegeven limiet bereikt is stopt de vulpomp automatisch met het vullen van de tank.

Het is mogelijk om bij de vulslang naast de cabine een tweede extern display te plaatsen.

De spuitpomp is een zuiger-membraampomp, geplaatst in de kast aan de rechterkant van de tank. Deze heeft een standaard capaciteit van 250 liter per minuut. Daarnaast heeft de veldspuit een aparte vulpomp voor het vullen van de tank. Deze heeft een capaciteit van 700 liter per minuut, waardoor de tank in no-time gevuld kan worden. Een rondpompsysteem met luchtafsluitbare doppen is standaard. De spuitbomen van Delvano worden altijd gemetalliseerd, met als gevolg dat deze niet gaan roesten.

Opties

De ST kan evenals de Euro-Trac voorzien worden van het Bi-Air luchtondersteuningssysteem. Ook is het mogelijk om de machine uit te voeren met elektrisch bedienbare spuitdoppen, waarbij doppen afzonderlijk van elkaar bediend kunnen worden, of met pulserende doppen. Pulserende doppen openen en sluiten standaard 20 keer per seconde. Door de openingstijd te vergroten kan bijvoorbeeld de dekking aan de buitenkant van bochten gecompenseerd worden door de spuitdop daar juist langer open te zetten dan aan de binnenkant van de bocht. Hierdoor wordt ook in bochten een gelijke dekking gerealiseerd. Delvano heeft met de ST een gunstig geprijsde veldspuit op de markt gebracht met sterke eigenschappen zoals we deze van Delvano gewend zijn. De verwachting is dat de eerste ST-modellen in mei afgeleverd worden.

Meer nieuws

Delvano Bi-Air luchtondersteuning nu tot 39 meter

dinsdag 01-12-2020

Bakker Ulrum nieuwe Delvano dealer in Groningen

maandag 07-09-2020